post

Hoe lees jij je kind voor?

Je kunt je kind helpen door voorzichtig de aandacht naar letters en woorden op de pagina te trekken.

Voorlezen aan kleine kinderen is leuk, maar wist je dat de manier waarop je voorleest een groot verschil kan maken in het voorbereiden van je kind om te gaan lezen? Een recent onderzoek heeft laten zien dat peuters significant vooruit gaan in hun ontluikende geletterdheid, wanneer hun leerkrachten specifiek refereren aan wat er op de pagina’s staat in de boeken die ze voorlezen.

Het refereren aan wat op de pagina staat is het gebruiken van technieken om de aandacht van het kind te trekken naar de letters en woorden op de pagina, laten inzien dat clusters van letters woorden vormen, dat de letters gescand moeten worden van links naar rechts en dat woorden betekenissen hebben. Dit dient verweven te worden in het voorlezen; de plaatjes op de pagina zijn ook belangrijk om het kind te laten genieten van het lezen.

Elk woord heeft drie aspecten: wat het betekend, hoe het eruit ziet en hoe het klinkt. De ouder die deze basiskennis kan overbrengen tijdens het voorlezen aan een kind heeft een stevige basis voor het lezen gelegd.